Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ελευθεροτυπία: Διακομματικό «ναι» στην ενιαία τιμή βιβλίου

Γνωρίζει άραγε ο πρωθυπουργός τι σημαίνει ενιαία τιμή βιβλίου και τι συνέπειες μπορεί να έχει τυχόν κατάργησή της; Ο σύμβουλός του για τα πολιτιστικά, Δημοσθένης Δαββέτας, ακόμα να συζητήσει μαζί του γι' αυτό το καυτό θέμα. Μόλις όμως του δοθεί η ευκαιρία, θα εισηγηθεί υπέρ της διατήρησης του μέτρου.
Πάσχος Μανδραβέλης, Ολγα Τρέμη, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Στέφανος ΠατάκηςΠάσχος Μανδραβέλης, Ολγα Τρέμη, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Στέφανος Πατάκης Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο τελευταίος χθες στον «Ιανό», ωθούμενος, όπως εξήγησε, «από την αγωνία τού συγγραφέα τα έργα τού οποίου δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των μπεστ σέλερ». Υπέρ της ενιαίας τιμής δήλωσε μέσω συνεργάτη του και ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας πως η σχετική κυβερνητική πολιτική «δεν είναι ακόμα δεδομένη», ενώ αντίστοιχα θετικό εμφανίστηκε και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, εναρμονισμένο με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Λέτε ο κίνδυνος ν' αποσοβηθεί; Εκείνοι πάντως που στέκονται αρνητικά απέναντι στις προστατευτικές διατάξεις για το βιβλίο, πρέπει να αισθάνονται πλέον μεγάλη μοναξιά...
Ως και η «βιτρίνα» του MEGA επιστρατεύτηκε για να ευαισθητοποιηθούν η κυβέρνηση και η κοινή γνώμη γύρω από το διακύβευμα της ενιαίας τιμής. Πλαισιωμένη από τον εκδότη Στέφανο Πατάκη, τον συγγραφέα και αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, με την ιδιότητα του «καταναλωτή», η Ολγα Τρέμη συντόνισε τη χθεσινή συζήτηση, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη (πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές...) και δεκάδων εκδοτών, βιβλιοπωλών, συγγραφέων και πολιτικών. Ανάμεσά τους οι Πέτρος Μάρκαρης, Ρέα Γαλανάκη, Πέτρος Τατσόπουλος, Σταύρος Πετσόπουλος, Κατερίνα Καρύδη, Θάνος Ψυχογιός, Εύα Καραϊτίδη, Αντζελα Γκερέκου, Σπύρος Λυκούδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Κακουλίδης, Πύρρος Δήμας, Φωτεινή Πιπιλή. Η τελευταία, ως βουλευτής της Ν.Δ., παρότρυνε τους επαγγελματίες του βιβλίου να πιέσουν ώστε το θέμα της ενιαίας τιμής, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, να εξεταστεί από την Επιτροπή των Μορφωτικών -και όχι των Εμπορικών- Υποθέσεων της Βουλής, ενώ ο συνάδελφός της Γιάννης Καράμπελας, μετά το τέλος της κουβέντας, ομολόγησε πως τείνει να ενστερνιστεί τα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης της επίμαχης διάταξης.
«Η αγορά του βιβλίου είναι πλήρως απελευθερωμένη και από τις πιο ανταγωνιστικές της οικονομίας μας» επισήμανε ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, θυμίζοντας πως όπου εφαρμόζονται μέτρα όπως της ενιαίας τιμής η ποικιλία στη βιβλιοαγορά είναι τεράστια: «Το βιβλίο», τόνισε, «είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας, χωρίς αυτό δεν υπάρχει πολιτιστική ζωή. Αν καταστραφεί ο τρόπος διακίνησής του και οδηγηθούμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις, δεν θα υπάρχουν βιβλία για να φθηνύνουνε». Ο Πάσχος Μανδραβέλης, από τους «λιγοστούς εναπομείναντες αναγνώστες στη χώρα», όπως αυτοσυστήθηκε, φάνηκε πεπεισμένος πως τίποτε θεαματικό δεν θα συμβεί αν το μέτρο καταργηθεί. «Καλύτερα να διαβάζει ο κόσμος βιβλία σαν τις "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι", παρά να βλέπει τηλεόραση. Ας υπάρχει ελευθερία του επιχειρείν και θα βρεθούν λύσεις» είπε, ομολογώντας πως ο ίδιος αγοράζει πλέον αγγλικά δοκίμια από το Amazon στη μισή τιμή.
«Οποιος πιστεύει ότι θ' ανέβει η αναγνωσιμότητα με τη μείωση των τιμών, είναι βαθιά νυχτωμένος» ήταν η πληρωμένη απάντηση του Πέτρου Μάρκαρη, ενώ τόσο ο Στέφανος Πατάκης όσο και ο Πέτρος Τατσόπουλος υποστήριξαν πως η κατάργηση του μέτρου θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: όσο τα ισχυρά βιβλιοπωλεία θα διεκδικούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους εκδότες τόσο οι τελευταίοι θα φουσκώνουν τις τιμές, μετακυλίοντας το κόστος των βιβλίων στους αγοραστές.
«Αν καταργηθεί η ενιαία τιμή, οι μεγάλες αλυσίδες και τα σουπερμάρκετ, που δεν θα έχουν το χώρο ενός βιβλιοπωλείου ούτε το εκπαιδευμένο προσωπικό, θα ζητούν μόνο ευπώλητα βιβλία», εξηγεί και η Ελενα Ακρίτα σε πρόσφατο κείμενό της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των εκδόσεων «Διόπτρα» και το οποίο καταλήγει ως εξής: «Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που έχουν νόμους ενιαίας τιμής και υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν. Οι πιο πολιτισμικά κοντινές σε εμάς, που είναι και οικονομικοί σύμμαχοί μας στην Ευρωζώνη, έχουν νομοθεσία που προστατεύει το βιβλίο: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία. Πριν από λίγες ημέρες (συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου), η Γερουσία της Γαλλίας αποφάσισε να ενισχύσει τον ήδη υπάρχοντα νόμο προστασίας των βιβλίων (περίφημος νόμος Lang), έχοντας στο μυαλό τη μονοπωλιακή γιγάντωση του Amazon, το οποίο έχει ευρωπαϊκή έδρα στο Λουξεμβούργο για να αποφεύγει φόρους. Το ασυνήθιστο είναι ότι ο νέος νόμος προτάθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και ψηφίστηκε ομόφωνα τόσο από τη Δεξιά όσο και από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Το δίλημμα είναι σαφές. Θέλουμε να προστατεύσουμε το βιβλίο ή όχι;». Θα φανεί.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=413648