Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014


Η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μόνο καταστροφική μπορεί ν’ αποδειχθεί για το βιβλίο γενικότερα στην Ελλάδα και ειλικρινά δεν κατανοώ τι ή ποιος μας φτάνει σε μια τέτοια συζήτηση.  Επιπλέον δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αποφασίζεται έτσι αβασάνιστα η κατάργηση των μικρών βιβλιοπωλείων γιατί μην γελιόμαστε, εκεί φτάνουμε με μια τέτοια απόφαση. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά το βιβλίο και η ενασχόλησή τους με αυτό σε εμπορικό επίπεδο, εκτός από τα προς το ζην τους προσφέρει και ψυχική ικανοποίηση και μια τέτοια απόφαση είναι σαν να τους τιμωρεί γιατί αγαπούν και προωθούν το βιβλίο.
Σαφώς οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων και σούπερ μάρκετ έχουν την δυνατότητα να εκβιάζουν τους εκδότες για μια νέα χαμηλή τιμή πώλησης κάτι που δεν έχουν (λόγω πωλήσεων) την δυνατότητα να κάνουν τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Αν γίνει ένα βήμα ακόμα, φτάνουμε σε κάτι που ούτε να το σκεφτώ δεν θέλω: οι μεγάλες αυτές αλυσίδες θα είναι πλέον σε θέση να καθορίζουν και την βιβλιοπαραγωγή, κάτι που θα καταστεί ολέθριο για τους νέους συγγραφείς αλλά και για όσους τα βιβλία τους δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευπώλητων. Χάνεται έτσι και ο πλουραλισμός και η ελεύθερη βούληση. Πολύ απλά, ποιος εκδότης θα επενδύει σε βιβλίο που δεν θα κάνει δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις όταν η δαμόκλειος σπάθη των αλυσίδων θ’ αφήνει έξω από τις προθήκες της, προσπάθειες που δεν θ’ αποφέρουν πολλά χρήματα;
Αυτό δε, που με κάνει ιδιαίτερα καχύποπτη, είναι τι θα συμβεί στο βιβλίο αφού βγουν από το παιχνίδι τα μικρά βιβλιοπωλεία. Εκτός από τις επιπτώσεις στην βιβλιοπαραγωγή μήπως η τιμή του βιβλίου θα εκτιναχτεί στα ύψη αφού ουσιαστικά οι εκδότες θα τελούν σε συνθήκες ομηρίας από τις αλυσίδες;
Και τι θα συμβεί κατόπιν όλων αυτών σε νέους συγγραφείς που θα έχουν ως επιλογή ή να σταματήσουν να γράφουν ή να γράφουν με γνώμονα «τι θα πουλήσει» κι αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά καταργεί το ίδιο το βιβλίο!
Θεωρώ ότι το βιβλίο, αυτό το μέσο πολιτισμού, είναι ήδη πολύπαθο στην Ελλάδα και δεν του αξίζει μια νέα μετωπική επίθεση με την σαθρή δικαιολογία ότι έτσι προασπίζονται τα συμφέροντα του καταναλωτή. Όταν έχουμε να κάνουμε με βιβλία, δεν υπάρχουν καταναλωτές, υπάρχουν αναγνώστες και έχουν δικαίωμα σε προθήκες γεμάτες από διαφόρων κατηγοριών αναγνώσματα που θα τα επιλέγει ανεπηρέαστος και χωρίς «εκβιασμούς» τιμής. Βιβλία που θα διαλέγει μόνος του και δεν θα του τα έχει διαλέξει καμιά αλυσίδα βιβλιοπωλείων.
Οι εκδότες στην Ελλάδα του αύριο πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ποιο κείμενο θα γίνει βιβλίο με κριτήριο το αν έχει κάτι να πει ο συγγραφέας ή αν ταιριάζει στο εκδοτικό τους προφίλ και όχι να νιώθουν ότι απειλούνται από εταιρείες που μοναδικός τους γνώμονας είναι το κέρδος.
Η ενιαία τιμή βιβλίου, προστατεύει επί της ουσίας των αναγνώστη και κατ’ επέκταση των συγγραφέα, τον εκδότη και όσους αγαπούν το βιβλίο γι αυτό που πραγματικά μπορεί να προσφέρει: έναν καλύτερο κόσμο. 

Λένα Μαντά