Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Aνακοίνωση της ΕΝΕΛΒΙ για τις εξελίξεις στο θέμα της ενιαίας τιμής


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται για τις εξελίξεις σχετικά με το σύστημα της ενιαίας τιμής για το βιβλίο προκαλούν μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. Στην ουσία, πέραν της περίπτωσης των ξενόγλωσσων διδακτικών βιβλίων, όπου η προτεινόμενη λύση μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη, οι υπόλοιπες ουσιαστικές υποχωρήσεις που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση απέναντι στις αξιώσεις της τρόϊκας οδηγούν στη σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση του μηχανισμού της ενιαίας τιμής.
Ο νόμος περί ενιαίας τιμής αποτελεί μία ρυθμιστική παράμετρο για την ελληνική αγορά του βιβλίου. Συνέβαλε όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη του μοναδικού πολιτιστικού προϊόντος το οποίο παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση, μέσα σε καθεστώς ανοικτού και υγιούς ανταγωνισμού. 
Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν και δημιουργούν μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που καθορίζεται από τις επιλογές του αναγνωστικού κοινού. Η ισορροπία που εξασφαλίζει το σύστημα της ενιαίας τιμής επιτρέπει μέχρι σήμερα να συνυπάρχουν ανταγωνιστικά και ισότιμα το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο, που είναι εξίσου απαραίτητα για τη διακίνηση του βιβλίου ως πολιτιστικού προϊόντος, με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αν καταργηθεί μερικώς ή συνολικά το σύστημα της ενιαίας τιμής, το πρώτο που θα συμβεί θα είναι, μέσω των αθέμιτων προσφορών σε επιλεγμένους τίτλους βιβλίων, να υπάρξει επίθεση  από ελληνικά και ξένα ισχυρά δίκτυα,  που θα κλονίσει και θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και πολλούς εκδοτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να στερηθεί το ελληνικό κοινό από σημαντικά βιβλία που προάγουν τον πολιτισμό, καλλιεργούν τη σκέψη και το πνεύμα και συνεχίζουν την καθαρόαιμη ελληνική γλωσσική παράδοση.
Η ενιαία τιμή του βιβλίου όπως ισχύει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, σε αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Γιατί επιτρέπει την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά. Σε εποχή μεγάλης και βαθιάς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη τη σχεδόν πλήρη κατάργηση του μηχανισμού της ενιαίας τιμής για το βιβλίο.
Αθήνα, 26.02.2014                                                                 ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ