Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ο πνευματικός κόσμος της Γαλλίας -εκδότες, βιβλιοπώλες, μεταφραστές, συγγραφείς, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου- απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη διατήρηση της ενιαίας τιμής βιβλίου στην Ελλάδα.

Παρίσι, 22 Απριλίου 2014

                                                          Κύριον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο
Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κύριε Πρόεδρε,
Πληροφορηθήκαμε από τους Έλληνες επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθεωρήσει το νόμο για την ενιαία τιμή βιβλίου. Η απόφαση αυτή είναι συνδεδεμένη, όπως μας ενημέρωσαν, με την απαίτηση της Τρόικας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της βοήθειας προς το ελληνικό κράτος.
Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης χωρίς προηγούμενο για όλη την Ευρώπη, η ενιαία τιμή βιβλίου που εισήχθη το 1997 στην Ελλάδα και επεκτάθηκε στο ηλεκτρονικό βιβλίο το 2010, επέτρεψε την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού, όχι βεβαίως μέσω της τιμής, αλλά μέσα από την ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πελάτη, τη σταθεροποίηση της αλυσίδας του βιβλίου, τη διατήρηση και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Χάρη στη ποικιλομορφία των καναλιών πώλησης του βιβλίου, στην εκδοτική παραγωγή και στη συγκρατημένη εξέλιξη των τιμών, η ενιαία τιμή βιβλίου αποβαίνει ευεργετική για τον καταναλωτή.
Η σύνδεση της παρεχόμενης βοήθειας προς το ελληνικό κράτος με τη χαλάρωση του νόμου για την ενιαία τιμή δεν μπορεί παρά να βλάψει τη λογοτεχνική παραγωγή και την ανάγνωση στην Ελλάδα, τη χώρα που αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Το βιβλίο δεν είναι ακριβό. Η τιμή στην οποία πωλείται εγγυάται την αποζημίωση του δημιουργού, τη διατήρηση της ποιότητας στις εκδόσεις, την επιβίωση ενός δικτύου ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων που μεταφέρουν καθημερινά στους αναγνώστες την ενημέρωση και τη γνώση, τις ιδέες και την αισθητική.
Κύριε πρόδρε, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι. Γνωρίζουμε όλοι τι οφείλουμε στους Έλληνες, αυτή την τεράστια χώρα που εφηύρε τη δημοκρατία, τη χώρα που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός και, κατά συνέπεια, Ευρώπη. Σας παρακαλούμε:
Μην επωμιστείτε την ευθύνη, έμμεσα έστω, του να επιβάλετε στην Ελλάδα την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου.
Με εκτίμηση,

Laurence Kiefé
Πρόεδρος Ένωσης Μεταφραστών Λογοτεχνίας

Vincent Monadé
Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Jean Claude Bologne
Πρόεδρος Εταιρίας Ανθρώπων των Γραμμάτων

Matthieu de Montchalin
Πρόεδρος Ένωσης Γάλλων Βιβλιοπωλών

Vincent Montagne

Πρόεδρος Ένωσης Γάλλων Εκδοτών