Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δριμύ "κατηγορώ" στους ανθρώπους του υπουργείου Ανάπτυξης απευθύνει ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Μίνωας αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, για την κατάργηση της ενιαίας τιμής που προωθείται.

Γ. Κωνστανταρόπουλος (εκδοτικός οίκος Μίνωας) στο "R": "Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, από 2.000 βιβλιοπωλεία θα μείνουν 400"Γ. Κωνστανταρόπουλος (εκδοτικός οίκος Μίνωας) στο "R": "Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, από 2.000 βιβλιοπωλεία θα μείνουν 400"

Δριμύ "κατηγορώ" στους ανθρώπους του υπουργείου Ανάπτυξης απευθύνει ο Γ. Κωνστανταρόπουλος, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Μίνωας για την κατάργηση της ενιαίας τιμής που προωθείται χαρακτηρίζοντας τους ως "εθνικά ανεύθυνους". 
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο Reporter, αποκάλυψε ότι το θέμα της κατάργησης θα είναι οριστικό και θα αφορά τα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά μόνο για την πρώτη έκδοση τους και για τα 2 πρώτα χρόνια της κυκλoφορίας τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο θέμα που απομένει να επιλυθεί- μεταξύ τρόικας και της κυρίας Λοϊζου που κάνει από την πλευρά του Υπουργείου τις διαπραγματεύσεις- είναι να οριστεί επακριβώς ο όρος λογοτεχνικό, δηλαδή τι ακριβώς περιλαμβάνει.
bibl060314
Ο Γ. Κωνστανταρόπουλος υποστηρίζει ότι η κατάργηση του νόμου θα σημάνει και την πλήρη καταστροφή του κλάδου, εκτιμώντας ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα κλείσουν περί τα 1.500 βιβλιοπωλεία. Σήμερα δεν ξεπερνούν τα 2.000. Ήδη, όπως λέει, οι ζημιές για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι πολλές με τον τζίρο τους να έχει κατακρεουργηθεί, καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 50%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, σημειώνει ο ίδιος θα συμπαρασύρει το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και προπάντων τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους, λόγω των υψηλών λειτουργικών τους δαπανών αποκαλύπτοντας ότι ήδη κάποιοι εξ αυτών είναι λίγο πριν το λουκέτο. Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα μεγάλο κεντρικό βιβλιοπωλείο διαχειρίζεται περί τους 60.000 κωδικούς, εκ των οποίων το 1/3 αυτών αφορά τα λογοτεχνικά βιβλία.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, μολονότι η Ένωση των Εκδοτικών Οίκων είχε προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης να δημιουργηθεί και με τη συμβολή της μία δεύτερη γραμμή άμυνας απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικα -με δεδομένο ότι έγιναν πιστευτές οι εξηγήσεις του Υπουργείου ότι δεν ευθύνεται αυτό για την κατάργηση της ενιαίας τιμής- τελικά  σύμφωνα με τον κ. Κωνστανταρόπουλο όλα δείχνουν ότι η επιλογή της καταστροφής κλάδων είναι Εθνική υπόθεση.

Και αναρωτιέται, όταν αν με την την κατάργηση του όρου "φρέσκο" στο γάλα θα κατακλυστεί η αγορά με εισαγόμενα προϊόντα, "με την κατάργηση της ενιαίας τιμής και την καταστροφή του ελληνικού βιβλίου πως θα καλυφθεί αυτό το κενό πολιτισμού;"  Είναι ένα ερώτημα που απευθύνει γενικώς στους κυβερνώντες και ιδίως στον υπουργό Ανάπτυξης.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
bibli060314



Πηγή:www.reporter.gr