Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας για το βιβλίο




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με δήλωσή του εξέφρασε τη στήριξή του στο ελληνικό βιβλίο επισημαίνοντας ότι "χρειάζεται εξαιρετική ευαισθησία στις αποφάσεις που αφορούν το βιβλίο, γιατί η κοινωνική και πολιτισμική του σημασία υπερέχει αξιακά κάθε τεχνοκρατικής προσέγγισης". Με αυτόν το λιτό αλλά αδιαμφισβήτητο τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν για το σύστημα της Ενιαίας Τιμής για το βιβλίο, στέλνει ένα καθαρό μήνυμα ότι το βιβλίο είναι ένα πολιτιστικό αγαθό και με αυτό το κριτήριο πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις και όχι με στεγνές εμπορικές λογικές. 
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά τη συνάντηση που είχε με τη συγγραφέα κ. Άλκη Ζέη και τον εκδότη κ. Στέφανο Πατάκη που εκπροσώπησαν τον κόσμο του βιβλίου, έχει ως εξής: «Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα σήμερα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του εκδότη κ. Στέφανου Πατάκη και της συγγραφέως Άλκης Ζέη για τις υπό συζήτηση αλλαγές στο χώρο του βιβλίου. Με επισκέφθηκαν εκ μέρους της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Συγγραφέων, για να μου μεταφέρουν τις αγωνίες τους.
Από την πλευρά μου αυτό που πρέπει να πω είναι ότι χρειάζεται εξαιρετική ευαισθησία στις αποφάσεις που αφορούν το βιβλίο, γιατί η κοινωνική και πολιτισμική του σημασία υπερέχει αξιακά κάθε τεχνοκρατικής προσέγγισης».


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Aνακοίνωση της ΕΝΕΛΒΙ για τις εξελίξεις στο θέμα της ενιαίας τιμής


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται για τις εξελίξεις σχετικά με το σύστημα της ενιαίας τιμής για το βιβλίο προκαλούν μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. Στην ουσία, πέραν της περίπτωσης των ξενόγλωσσων διδακτικών βιβλίων, όπου η προτεινόμενη λύση μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη, οι υπόλοιπες ουσιαστικές υποχωρήσεις που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση απέναντι στις αξιώσεις της τρόϊκας οδηγούν στη σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση του μηχανισμού της ενιαίας τιμής.
Ο νόμος περί ενιαίας τιμής αποτελεί μία ρυθμιστική παράμετρο για την ελληνική αγορά του βιβλίου. Συνέβαλε όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη του μοναδικού πολιτιστικού προϊόντος το οποίο παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση, μέσα σε καθεστώς ανοικτού και υγιούς ανταγωνισμού. 
Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν και δημιουργούν μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που καθορίζεται από τις επιλογές του αναγνωστικού κοινού. Η ισορροπία που εξασφαλίζει το σύστημα της ενιαίας τιμής επιτρέπει μέχρι σήμερα να συνυπάρχουν ανταγωνιστικά και ισότιμα το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο, που είναι εξίσου απαραίτητα για τη διακίνηση του βιβλίου ως πολιτιστικού προϊόντος, με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αν καταργηθεί μερικώς ή συνολικά το σύστημα της ενιαίας τιμής, το πρώτο που θα συμβεί θα είναι, μέσω των αθέμιτων προσφορών σε επιλεγμένους τίτλους βιβλίων, να υπάρξει επίθεση  από ελληνικά και ξένα ισχυρά δίκτυα,  που θα κλονίσει και θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και πολλούς εκδοτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να στερηθεί το ελληνικό κοινό από σημαντικά βιβλία που προάγουν τον πολιτισμό, καλλιεργούν τη σκέψη και το πνεύμα και συνεχίζουν την καθαρόαιμη ελληνική γλωσσική παράδοση.
Η ενιαία τιμή του βιβλίου όπως ισχύει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, σε αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Γιατί επιτρέπει την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά. Σε εποχή μεγάλης και βαθιάς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη τη σχεδόν πλήρη κατάργηση του μηχανισμού της ενιαίας τιμής για το βιβλίο.
Αθήνα, 26.02.2014                                                                 ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αναφορά Νικήτα Κακλαμάνη στον υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για την ενιαία τιμή βιβλίου

Αναφορά που κατέθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης στον υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την ενιαία τιμή του βιβλίου και απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.


Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Σε τιμή ευκαιρίας

ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΤΩΜΑΔΑΚΗ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ
ΤΩΜΑΔΑΚΗ

Σε τιμή ευκαιρίας

Με τους αριθμούς δεν τα πάω καλά. Ακόμη χειρότερα με τα νούμερα που κάθε τόσο η κυβέρνηση μας τρίβει χαιρέκακα στα μούτρα, όπως απειλούσε να κάνει ο καλός δάσκαλος στον κακό μαθητή που συνήθως καθόταν στο τελευταίο  θρανίο. Και όσοι αντιστέκονται στα νούμερα αυτόματα κατατάσσονται σε συντεχνίες που διαμαρτύρονται και φωνασκούν για να μη χάσουν τα κεκτημένα της που τις περισσότερες φορές πρόκειται για τα αυτονόητα: ίσες ευκαιρίες σε όλους, πρόσβαση όλων στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό.  Τελευταίο κρούσμα «δημιουργικής παρέμβασης» στον χώρο του πολιτισμού, η κατάργηση της  ενιαίας τιμής του βιβλίου.
Στην αντίθετη όχθη, όλος σχεδόν ο εκδοτικός κόσμος και οι περισσότεροι συγγραφείς υποστηρίζουν φανατικά την ενιαία τιμή του βιβλίου. Στις παράπλευρες απώλειες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού τώρα μπαίνει και το βιβλίο.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να  καταργήσει την ενιαία τιμή με σκοπό να προστατεύσει την τσέπη του καταναλωτή προκαλεί άλλη μια  καταστροφή  στο χώρο του πολιτισμού τον οποίο θέλει να  κάνει σημαία της.  Θα  πουν κάποιοι ότι  έτσι  αναπτύσσεται ο  ανταγωνισμός  σε μια υγιή οικονομία ή  ότι ο προστατευτισμός δεν ωφέλησε μακροπρόθεσμα κανέναν.  Στον καθαρόαιμο καπιταλισμό τα πράγματα είναι κάπως έτσι με τη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια των λίγων .
Οι αριθμοί ευημερούν, όμως , κανείς δεν μας είπε τι γίνεται με τους ανθρώπους που χάνουν την δουλειά τους , τους εμπόρους που βάζουν λουκέτο  στα μαγαζιά τους . Το θέμα  είναι από ποια  ιδεολογική σκοπιά  το βλέπεις . Όσοι μάλιστα αντιστέκονται ή είναι οικονομικά βαρίδια στο νεοφιλελεύθερο  μοντέλο ανάπτυξης , διαγράφονται  από το τοπίο. Με δυο λόγια,  στην περίπτωση της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου  αρκετοί εκδοτικοί οίκοι , τα περισσότεροι βιβλιοπωλεία και σχεδόν όλοι οι συγγραφείς, θα βιώσουν το άγριο τοπίο του ακραίου καπιταλισμού που τα τελευταία χρόνια κοντεύει να μας πνίξει.
Ποιοι θα είναι κερδισμένοι; Μα, οι μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα  και κάποιοι συγγραφείς  των best seller . Πόσοι είναι αυτοί; Όχι πάνω από 40. Και δεν τους θεωρώ κερδισμένους εσαεί. Καθότι τα best seller εναλλάσσονται . Και τι θα συμβεί όταν ο επιχειρηματίας της αλυσίδας  αντιληφτεί ότι  το συγκεκριμένο ράφι με τα βιβλία μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο προϊόν που πουλάει περισσότερο; Και όχι δεν είναι σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε  οι επιχειρήσεις  δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε πολιτιστικά κέντρα.  Και  ότι ο καπιταλισμός είναι στυγνός και η Ελλάδα  βιώνει τη «δημιουργική καταστροφή» των πάντων.
Το βιβλίο αντιμετωπίζεται ως καταναλωτικό αγαθό  και διέπεται από τους νόμους της αγοράς όπως κάθε άλλο εμπορεύσιμο είδος. Φανταστείτε  τα βιβλία του  Σεφέρη, του  Ελύτη, του Γκάτσου αλλά και του ταλαντούχου  φέρελπι συγγραφέα  μέσα στο καθεστώς της «χυδαίας» αγοράς  η οποία το μόνο που αντιλαμβάνεται είναι τα νούμερα, το κέρδος. Για ποιόν; Μα για τους λίγους , τους  εκλεκτούς. Αυτούς που στέλνουν  τα παιδιά τους με limo στο σχολείο και  έτσι κι αλλιώς έχουν τα Ipad και δεν έχουν σκοπό να στριμωχτούν με τους κοινούς θνητούς στα βιβλιοπωλεία.
Αυτοί οι άνθρωποι αποδοκιμάζουν μετά βδελυγμίας  ότι πάει κόντρα στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης  και το  βιβλίο πρωτίστως είναι ένα πολιτιστικό αγαθό  που μπορεί και να μη φέρει άμεσα κέρδη στο ταμείο.
Έχω την αίσθηση ότι η κοινωνία είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν πείθεται από οικονομικά μοντέλα που είναι για το καλό της αλλά καλό δεν είδε ως τώρα. Το πρόβλημα  της βαθιάς ύφεσης δεν είναι μόνο οικονομικό.
Μέρα με τη μέρα, γίνεται φανερό  ότι ο κόσμος, η κοινωνία, ο συμπολίτης, ο γείτονας, αντιλαμβάνεται την αληθινή κατάσταση των πραγμάτων . Πέρα από τις λέξεις,  τις εύκολες υποσχέσεις, τα επαναστατικά τσιτάτα,  η κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά από την πολιτική  αναζητά τον διαφορετικό λόγο , τις πειστικές απαντήσεις, τις πικρές κάποτε αλήθειες που για χρόνια θάψαμε στο όνομα των πελατειακών σχέσεων , του «ωχ αδελφέ» ,  του όλα πωλούνται και αγοράζονται σε τιμή ευκαιρίας.

Η Άννα Γαλανού για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

1545686_10152160387960783_1682604680_n
Θα έχετε ακούσει τον τελευταίο καιρό συγγραφείς, δημοσιογράφους, bloggers και εκδότες, να μιλάνε για την ενιαία τιμή του βιβλίου, έναν νόμο ο οποίος ουσιαστικά προστατεύει το βιβλίο και, ειδικά, το καλό βιβλίο. Με αφορμή τη συζήτηση και όσα ακούγονται, έκανα κάποιες σκέψεις και, από το βήμα που μου έχετε προσφέρει εσείς, καταθέτω τη δική μου άποψη. Θέλω με απλές κουβέντες να αναδείξω και να ξεκαθαρίσω τα σημαντικά σημεία της συζήτησης, έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι και πιστεύω σας αφορούν όσο και εμένα.
Σύμφωνα με τον νόμο, ο εκδότης ορίζει την τιμή ενός βιβλίου και όλα τα βιβλιοπωλεία στη χώρα, από το πιο μικρό μέχρι τη μεγαλύτερη αλυσίδα, το διαθέτουν σε αυτήν την τιμή. Το σκεπτικό του νομοθέτη είναι ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από τον άκρατο ανταγωνισμό τα μικρά βιβλιοπωλεία. Όσοι ζείτε σε πόλη της περιφέρειας γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα βιβλιοπωλεία κάνουν ό,τι κάνουν από αγάπη και είναι ουσιαστικά μικροί, φωτεινοί φάροι πολιτισμού. Και αφού καταφέρνουν να υπάρχουν αυτά τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία -που όλοι τα στηρίζουμε όπως μπορούμε- οι εκδότες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν όχι μόνο δημοφιλείς και καταξιωμένους συγγραφείς, αλλά να δίνουν ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη λογοτεχνία. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο που πραγματικά αγαπάει το αντικείμενο και θέλει να κάνει προτάσεις στους πελάτες του (που στην πραγματικότητα δεν είναι «πελάτες», είναι φίλοι) θα ψάξει στις νέες κυκλοφορίες, θα διαβάσει πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, θα ανακαλύψει τις ελπιδοφόρες καινούργιες πένες και θα τις αναδείξει. Δυστυχώς, μια μεγάλη αλυσίδα δεν έχει την ανάγκη να μοιραστεί ένα βιβλίο με τον πελάτη του- συχνά τον αντιμετωπίζει μόνο ως πηγή κέρδους. Καλά κάνει βέβαια, αλλά καλά κάνουμε κι εμείς που θέλουμε μια πιο προσωπική επαφή με αυτόν που μας πουλάει ένα βιβλίο. Ο βιβλιοπώλης πολλές φορές είναι γιατρός, που αφού κάνει διάγνωση, μάς προτείνει το μυθιστόρημα που είναι κατάλληλο για την περίπτωσή μας. Το έχετε αισθανθεί κι εσείς αυτό, έτσι δεν είναι; Και δεν είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα του να σου προτείνει κάποιος φίλος ένα καλό βιβλίο;
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμφανίστηκαν κάποιοι τεχνοκράτες από ξένα κλιμάκια που θέλουν να καταργήσουν αυτήν την προστασία, γιατί κατά τη γνώμη τους το βιβλίο στην Ελλάδα δεν χρειάζεται προστασία και δεν τους νοιάζει αν τα μικρά βιβλιοπωλεία θα κλείσουν. Πάω στοίχημα ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ανοίξει ποτέ στη ζωή τους ένα μυθιστόρημα, άρα αδυνατούν να κατανοήσουν τις προεκτάσεις αυτού που ζητάνε. Δυστυχώς, δεν είναι σαν εμάς τους τυχερούς, που γνωρίζουμε πόσα ταξίδια μπορεί να προσφέρει ένα καλό βιβλίο, πόσες διαφορετικές ζωές μπορείς να ζήσεις ακολουθώντας την πένα του αγαπημένου σου συγγραφέα.
Όπως όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοί μου, υπόγραψα κι εγώ στην ανοιχτή επιστολή που στάλθηκε στην κυβέρνηση για να συνεχίσει να προστατεύεται το βιβλίο στην Ελλάδα. Δεν είναι αναγκαίο μόνο και μόνο επειδή ακριβώς τους ίδιους νόμους προστασίας έχουν όλες οι χώρες που σέβονται τον πολιτισμό τους (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία). Είναι αναγκαίο επειδή εμείς, οι Έλληνες αναγνώστες και συγγραφείς, οφείλουμε να πρωτοστατούμε σε τέτοιες ενέργειες.
Πηγή: blog.dioptra.gr

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014


Η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μόνο καταστροφική μπορεί ν’ αποδειχθεί για το βιβλίο γενικότερα στην Ελλάδα και ειλικρινά δεν κατανοώ τι ή ποιος μας φτάνει σε μια τέτοια συζήτηση.  Επιπλέον δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αποφασίζεται έτσι αβασάνιστα η κατάργηση των μικρών βιβλιοπωλείων γιατί μην γελιόμαστε, εκεί φτάνουμε με μια τέτοια απόφαση. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά το βιβλίο και η ενασχόλησή τους με αυτό σε εμπορικό επίπεδο, εκτός από τα προς το ζην τους προσφέρει και ψυχική ικανοποίηση και μια τέτοια απόφαση είναι σαν να τους τιμωρεί γιατί αγαπούν και προωθούν το βιβλίο.
Σαφώς οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων και σούπερ μάρκετ έχουν την δυνατότητα να εκβιάζουν τους εκδότες για μια νέα χαμηλή τιμή πώλησης κάτι που δεν έχουν (λόγω πωλήσεων) την δυνατότητα να κάνουν τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Αν γίνει ένα βήμα ακόμα, φτάνουμε σε κάτι που ούτε να το σκεφτώ δεν θέλω: οι μεγάλες αυτές αλυσίδες θα είναι πλέον σε θέση να καθορίζουν και την βιβλιοπαραγωγή, κάτι που θα καταστεί ολέθριο για τους νέους συγγραφείς αλλά και για όσους τα βιβλία τους δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευπώλητων. Χάνεται έτσι και ο πλουραλισμός και η ελεύθερη βούληση. Πολύ απλά, ποιος εκδότης θα επενδύει σε βιβλίο που δεν θα κάνει δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις όταν η δαμόκλειος σπάθη των αλυσίδων θ’ αφήνει έξω από τις προθήκες της, προσπάθειες που δεν θ’ αποφέρουν πολλά χρήματα;
Αυτό δε, που με κάνει ιδιαίτερα καχύποπτη, είναι τι θα συμβεί στο βιβλίο αφού βγουν από το παιχνίδι τα μικρά βιβλιοπωλεία. Εκτός από τις επιπτώσεις στην βιβλιοπαραγωγή μήπως η τιμή του βιβλίου θα εκτιναχτεί στα ύψη αφού ουσιαστικά οι εκδότες θα τελούν σε συνθήκες ομηρίας από τις αλυσίδες;
Και τι θα συμβεί κατόπιν όλων αυτών σε νέους συγγραφείς που θα έχουν ως επιλογή ή να σταματήσουν να γράφουν ή να γράφουν με γνώμονα «τι θα πουλήσει» κι αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά καταργεί το ίδιο το βιβλίο!
Θεωρώ ότι το βιβλίο, αυτό το μέσο πολιτισμού, είναι ήδη πολύπαθο στην Ελλάδα και δεν του αξίζει μια νέα μετωπική επίθεση με την σαθρή δικαιολογία ότι έτσι προασπίζονται τα συμφέροντα του καταναλωτή. Όταν έχουμε να κάνουμε με βιβλία, δεν υπάρχουν καταναλωτές, υπάρχουν αναγνώστες και έχουν δικαίωμα σε προθήκες γεμάτες από διαφόρων κατηγοριών αναγνώσματα που θα τα επιλέγει ανεπηρέαστος και χωρίς «εκβιασμούς» τιμής. Βιβλία που θα διαλέγει μόνος του και δεν θα του τα έχει διαλέξει καμιά αλυσίδα βιβλιοπωλείων.
Οι εκδότες στην Ελλάδα του αύριο πρέπει να μπορούν να επιλέγουν ποιο κείμενο θα γίνει βιβλίο με κριτήριο το αν έχει κάτι να πει ο συγγραφέας ή αν ταιριάζει στο εκδοτικό τους προφίλ και όχι να νιώθουν ότι απειλούνται από εταιρείες που μοναδικός τους γνώμονας είναι το κέρδος.
Η ενιαία τιμή βιβλίου, προστατεύει επί της ουσίας των αναγνώστη και κατ’ επέκταση των συγγραφέα, τον εκδότη και όσους αγαπούν το βιβλίο γι αυτό που πραγματικά μπορεί να προσφέρει: έναν καλύτερο κόσμο. 

Λένα Μαντά
Η ενιαία τιμή του βιβλίου συνιστά θεσμό που προστατεύει ένα μείζον πνευματικό αγαθό. Η ύπαρξή του διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της βιβλιαγοράς και ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες.  Στην Ελλάδα του σήμερα όπου το ωστικό κύμα του αγροίκου πλουτισμού απειλεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, ανάλγητοι κυβερνώντες επιχειρούν να αλώσουν την αγοραστική συνείδηση των αναγνωστών με σύμμαχο την παραπληροφόρηση Εμείς, ως δημιουργοί, αντιδρούμε σθεναρά στην ισοπεδωτική τους νοοτροπία και στήνουμε τις δικές μας Θερμοπύλες για το αύριο του πολιτισμού. 


Δημήτρης Στεφανάκης

Η ισχύς εν τη ενώσει

523 συγγραφείς, διαννοούμενοι και καλλιτέχνες, με τον Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη γραμμή, κινητοποιούνται για να διατηρηθεί η ενιαία τιμή του βιβλίου
Η πλειονότητα του πνευματικού κόσμου ζητά να μην καταργηθεί η ενιαία τιμή του βιβλίου. Εχουμε χρόνια να δούμε τέτοια κινητοποίηση των διανοουμένων και συγγραφέων, η οποία δεν έχει τη σκέπη κάποιου κόμματος.
 Η συγκυβέρνηση έχει απέναντί της 523 «σκληρές» υπογραφές, όπως των Κικής Δημουλά, Μίκη Θεοδωράκη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Βασίλη Βασιλικού, Διονύση Σαββόπουλου, Μένη Κουμανταρέα. Το πλήρες κείμενο της διαμαρτυρίας:
Οι πιο κάτω που υπογράφουμε, θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου.
Ο νόμος περί ενιαίας τιμής είναι μία ρυθμιστική παράμετρος στην ελληνική αγορά του βιβλίου. Επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση.
Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν αποκλειστικά από το κοινό των αναγνωστών, περιορισμένο αριθμητικά αλλά δυναμικό στη χώρα μας. Είναι ακριβώς αυτός ο δυναμισμός που κάνει ακόμη και το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο εξίσου απαραίτητα με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αυτός επιτρέπει να διακινούνται δοκίμια με μικρή αναγνωσιμότητα, απαιτητικά λογοτεχνικά έργα ή ποιητικές συλλογές που η ύπαρξή τους δεν μπορεί να υπαχθεί στον ανταγωνισμό των τιμών, όπως στα υπόλοιπα προϊόντα. Η ενιαία τιμή του βιβλίου επέτρεψε ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας.
Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Εκεί επέτρεψε την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, όπως και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά. Σε καιρούς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη και επιπόλαια την κατάργηση της ενιαίας τιμής.
Το ελληνικό βιβλίο είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας με μεγάλη ιστορία, που όμως στο σημερινό κόσμο παραμένει περιορισμένη στα σύνορά της. Χρειάζεται τον κάθε αναγνώστη, όπως χρειάζεται και τον κάθε συγγραφέα, εκδότη ή βιβλιοπώλη. Το βιβλίο είναι ο κεντρικός πυρήνας της πνευματικής και πολιτισμικής ζωής. Εάν καταργηθεί η ενιαία τιμή, το ελληνικό βιβλίο θα αφεθεί στο έλεος ενός ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού που θα αδιαφορεί για την ποιότητα του προϊόντος. Η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.
Ζητούμε τη συμπαράσταση του πνευματικού κόσμου της χώρας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των θεσμών, όπως η Ακαδημία Αθηνών, για μια υπόθεση που αφορά την ίδια την τύχη της ελληνικής γλώσσας.
Το κείμενο υπογράφουν ανάμεσα σε άλλους και οι:
Κική Δημουλά, Χρήστος Γιανναράς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, Θανάσης Βαλτινός, Μίκης Θεοδωράκης, Αλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Σωτήρης Δημητρίου, Μάρω Δούκα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Γκανάς, Σοφία Ζαραμπούκα, Ισίδωρος Ζουργός, Αθηνά Κακούρη, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοντογιώργης, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Μένης Κουμανταρέας, Σταύρος Λυγερός, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Μουρσελάς, Ελένη Πριοβόλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Ευγενία Φακίνου, Χρήστος Χωμενίδης, Χάρης Βλαβιανός, Γιάννης Κακουλίδης και Γιάννης Ξανθούλης.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=415350

Βαριές υπογραφές υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2014 08:00 |
Η λογοτέχνις Κική Δημουλά συνυπογράει το κείμενο υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου.
Βαριές υπογραφές υπέρ της ενιαίας τιμής βιβλίου

Πάνω από 500 συγγραφείς και άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών υπογράφουν κείμενο υπεράσπισης της ενιαίας τιμής βιβλίου, της οποίας η κατάργηση έχει πέσει στο τραπέζι από τον ΟΟΣΑ. Στο κείμενο εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν απαραίτητη τη διατήρηση της ενιαίας τιμής η οποία έχει επιτρέψει «ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας».
Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ονόματα όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Κική Δημουλά, Θανάσης Βαλτινός, Χρήστος Γιανναράς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Γραμματικάκης, Αλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Σωτήρης Δημητρίου, Μάρω Δούκα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης, Βασίλης Βασιλικός, Χάρης Βλαβιανός, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Δήμου, Λένα Διβάνη, Αθηνά Κακούρη, Γιάννης Καλπούζος, Θωμάς Κοροβίνης, Μένης Κουμανταρέας, Σταύρος Λυγερός, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Μουρσελάς, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μισέλ Φάις, Ευγενία Φακίνου, Χρήστος Χωμενίδης.
Οι 523 υπογράφοντες λένε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου. Ο νόμος περί ενιαίας τιμής είναι μία ρυθμιστική παράμετρος στην ελληνική αγορά του βιβλίου. Επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση. Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν αποκλειστικά από το κοινό των αναγνωστών, περιορισμένο αριθμητικά αλλά δυναμικό στη χώρα μας. Είναι ακριβώς αυτός ο δυναμισμός που κάνει ακόμη και το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο εξίσου απαραίτητα με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. [...] Ζητούμε τη συμπαράσταση του πνευματικού κόσμου της χώρας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των θεσμών, όπως η Ακαδημία Αθηνών, για μια υπόθεση που αφορά την ίδια την τύχη της ελληνικής γλώσσας».

Πηγή: http://www.tanea.gr/news/culture/article/5086744/baries-ypografes-yper-ths-eniaias-timhs-biblioy/
Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου οι έλληνες συγγραφείς

Με ανοιχτή επιστολή υπερασπίζονται αυτή τη «ρυθμιστική παράμετρο στην ελληνική αγορά»
Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου οι έλληνες συγγραφείς

Πεντακόσιοι και πλέον συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών, υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία υπερασπίζονται την ενιαία τιμή του βιβλίου. «Θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου» αναφέρουν σχετικά με τη συζητούμενη κατάργησή της ύστερα από πρόταση του ΟΟΣΑ.

«Ο νόμος περί ενιαίας τιμής είναι μία ρυθμιστική παράμετρος στην ελληνική αγορά του βιβλίου. Επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση» εξηγούν.

«Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν αποκλειστικά από το κοινό των αναγνωστών, περιορισμένο αριθμητικά αλλά δυναμικό στη χώρα μας. Είναι ακριβώς αυτός ο δυναμισμός που κάνει ακόμη και το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο εξίσου απαραίτητα με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αυτός επιτρέπει να διακινούνται δοκίμια με μικρή αναγνωσιμότητα, απαιτητικά λογοτεχνικά έργα ή ποιητικές συλλογές που η ύπαρξή τους δεν μπορεί να υπαχθεί στον ανταγωνισμό των τιμών, όπως στα υπόλοιπα προϊόντα.

»Η ενιαία τιμή του βιβλίου επέτρεψε ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας. Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Εκεί επέτρεψε την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, όπως και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά. Σε καιρούς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη και επιπόλαια την κατάργηση της ενιαίας τιμής.

»Το ελληνικό βιβλίο είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας με μεγάλη ιστορία που όμως στον σημερινό κόσμο παραμένει περιορισμένη στα σύνορά της. Χρειάζεται τον κάθε αναγνώστη, όπως χρειάζεται και τον κάθε συγγραφέα, εκδότη ή βιβλιοπώλη. Το βιβλίο είναι ο κεντρικός πυρήνας της πνευματικής και πολιτισμικής ζωής. Εάν καταργηθεί η ενιαία τιμή, το ελληνικό βιβλίο θα αφεθεί στο έλεος ενός ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού που θα αδιαφορεί για την ποιότητα του προϊόντος. Η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Ζητούμε την συμπαράσταση του πνευματικού κόσμου της χώρας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των θεσμών, όπως η Ακαδημία Αθηνών, για μια υπόθεση που αφορά την ίδια την τύχη της ελληνικής γλώσσας»
.

Το παραπάνω κείμενο έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, οι: Κική Δημουλά, Χρήστος Γιανναράς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιώργος Γραμματικάκης, Θανάσης Βαλτινός, Μίκης Θεοδωράκης, Άλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Μάρω Δούκα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης, Βασίλης Βασιλικός, Χάρης Βλαβιανός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Γκανάς, Άντζελα Δημητράκη, Νίκος Δήμου, Λένα Διβάνη, Σοφία Ζαραμπούκα, Ισίδωρος Ζουργος, Αθηνά Κακούρη, Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοντογιώργης, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Μένης Κουμανταρέας, Σταύρος Λυγερός, Λένα Μαντά, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Μουρσελάς, Γιάννης Ξανθούλης, Ελένη Πριοβόλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ευγενία Φακίνου και Χρήστος Χωμενίδης.

Πηγή: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=568159&wordsinarticle=%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CE%B1%3b%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B7

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο πνευματικός κόσμος υπερασπίζεται το βιβλίο

Ο πνευματικός κόσμος υπερασπίζεται το βιβλίο

Οι πιο κάτω που υπογράφουμε, θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου.
Ο νόμος περί ενιαίας τιμής είναι μία ρυθμιστική παράμετρος στην ελληνική αγορά του βιβλίου. Επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση.
Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν αποκλειστικά από το κοινό των αναγνωστών, περιορισμένο αριθμητικά αλλά δυναμικό στη χώρα μας. Είναι ακριβώς αυτός ο δυναμισμός που κάνει ακόμη και το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο εξίσου απαραίτητα με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αυτός επιτρέπει να διακινούνται δοκίμια με μικρή αναγνωσιμότητα, απαιτητικά λογοτεχνικά έργα ή ποιητικές συλλογές που η ύπαρξή τους δεν μπορεί να υπαχθεί στον ανταγωνισμό των τιμών, όπως στα υπόλοιπα προϊόντα. Η ενιαία τιμή του βιβλίου επέτρεψε ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας.
Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Εκεί επέτρεψε την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, όπως και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά. Σε καιρούς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη και επιπόλαια την κατάργηση της ενιαίας τιμής.
Το ελληνικό βιβλίο είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας με μεγάλη ιστορία που όμως στον σημερινό κόσμο παραμένει περιορισμένη στα σύνορά της. Χρειάζεται τον κάθε αναγνώστη, όπως χρειάζεται και τον κάθε συγγραφέα, εκδότη ή βιβλιοπώλη. Το βιβλίο είναι ο κεντρικός πυρήνας της πνευματικής και πολιτισμικής ζωής. Εάν καταργηθεί η ενιαία τιμή, το ελληνικό βιβλίο θα αφεθεί στο έλεος ενός ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού που θα αδιαφορεί για την ποιότητα του προϊόντος. Η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.
Ζητούμε την συμπαράσταση του πνευματικού κόσμου της χώρας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των θεσμών, όπως η Ακαδημία Αθηνών, για μια υπόθεση που αφορά την ίδια την τύχη της ελληνικής γλώσσας.

Το παραπάνω κείμενο υπογράφουν 571 άνθρωποι του πνεύματος και συγγραφείς μεταξύ των οποίων οι:

Κική Δημουλά, Χρήστος Γιανναράς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιώργος Γραμματικάκης, Θανάσης Βαλτινός, Μίκης Θεοδωράκης, Άλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Μάρω Δούκα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης,  Βασίλης Βασιλικός, Χάρης Βλαβιανός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Γκανάς, Άντζελα Δημητράκη, Νίκος Δήμου, Λένα Διβάνη, Σοφία Ζαραμπούκα, Ισίδωρος Ζουργος, Αθηνά Κακούρη, Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοντογιώργης, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Μένης Κουμανταρέας, Σταύρος Λυγερός, Λένα Μαντά, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Μουρσελάς, Γιάννης Ξανθούλης, Ελένη Πριοβόλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Σώτη Τριανταφύλλου,  Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ευγενία Φακίνου και Χρήστος Χωμενίδης.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τα ονόματα

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Το θέμα που έχει ανακύψει από την έκθεση του ΟΟΣΑ για το σύστημα της Ενιαίας Τιμής για το Βιβλίο έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ι.Τσουκαλάς.
Ο κ. Ι.Τσουκαλάς αφού επισημαίνει ότι το σύστημα ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τονίζει ότι στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η θωράκιση της γλωσσικής πολυμορφίας της Ε.Ε. που αποτελεί και κεντρικό πολιτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο ευρωβουλευτής ρωτάει την Επιτροπή της Ε.Ε.  αν υποστηρίζει την απαίτηση της τρόϊκας για κατάργηση της Ενιαίας Τιμής και έχει εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν κατάργηση της στην κυκλοφορία πρωτότυπων ποιοτικών εκδόσεων στην ελληνική γλώσσα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Έντυπο Κατάθεσης του Ι. Τσουκαλά

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Βιβλίο-sos: Εκστρατεία για το ελληνικό βιβλίο που κινδυνεύει




Βιβλίο-sos: Εκστρατεία για το ελληνικό βιβλίο που κινδυνεύει.

Το βιβλίο, δεν είναι ένα συνηθισμένο εμπορικό προϊόν, καθώς η κοινωνική του αξία ως φορέα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών αγαθών είναι ανεκτίμητη. Γι΄ αυτό χρειάζεται εθνική πολιτική για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Το βιβλίο αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς και της γλώσσας ενός λαού.

Η επίθεση στο ελληνικό βιβλίο.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης παράγγειλε στον ΟΟΣΑ μια μελέτη για τις συνθήκες αγοράς σε τέσσερις τομείς: στον τουρισμό, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά, το λιανικό εμπόριο. Στην έκθεση που παρέδωσε ο ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία των αγορών στη Ελλάδα (Competition Assessment Reviews: Greece, 2013), περιλαμβάνονται επτά σελίδες που αφορούν την αγορά του βιβλίου. Η έκθεση προχωρεί σε μια περιγραφική προσέγγιση της ελληνικής αγοράς του βιβλίου και καταλήγει να εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου. Στόχος κατά τον ΟΟΣΑ είναι να αντιμετωπιστούν υποτιθέμενες στρεβλώσεις που καταγράφονται, με βασικότερη ότι οι εκδότες διαμορφώνουν τους όρους του ανταγωνισμού και μέσα από την κυρίαρχη θέση που έχουν εκδότες και βιβλιοπώλες, διατηρούν υψηλές τις τιμές λιανικής πώλησης των βιβλίων, έτσι ώστε να απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά κέρδους από την πώληση των best-sellers . Υποστηρίζεται ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής του βιβλίου.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσουν στην εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ και να καταργήσουν την ενιαία τιμή για το βιβλίο για να ενισχυθεί, όπως υποστηρίζουν, ο ανταγωνισμός στην αγορά του βιβλίου και να μειωθούν οι τιμές.

Τι είναι η ενιαία τιμή για το βιβλίο;

Η Ενιαία Τιμή για το βιβλίο είναι ένα σύστημα τιμολόγησης σύμφωνα με το οποίο  κάθε εκδότης καθορίζει τη λιανική τιμή των βιβλίων που εκδίδει. Ο βιβλιοπώλης, όπως και ο οιοσδήποτε τρίτος, μπορεί να πουλήσει αυτά τα βιβλία στο κοινό με έκπτωση έως 10%. Αυτός ο περιορισμός αφορά τα βιβλία από τη στιγμή της κυκλοφορίας τους μέχρι 2 έτη μετά την τελευταία εκτύπωση. Προβλέπονται εξαιρέσεις για δημόσιους φορείς, κοινωφελείς και επιστημονικούς οργανισμούς που δεν ασκούν εμπορική εκμετάλλευση των βιβλίων.
Στόχος του συστήματος της ενιαίας τιμής για το βιβλίο είναι να στηρίξει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των ιδεών, να προστατέψει την ελληνική γλώσσα, να βοηθήσει στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της παιδείας. Στα χρόνια που ισχύει το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίστηκε η δυνατότητα έκδοσης, κυκλοφορίας και προώθησης, όχι μόνο των ευπώλητων βιβλίων, αλλά και των έργων πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, των ποιοτικών και των ειδικών βιβλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπαιδευτική και πολιτιστική προαγωγή του λαού μας.


Δέκα αλήθειες για την ενιαία τιμή στο βιβλίο.


1. Είναι εργαλείο για μια εθνική στρατηγική για τον πολιτισμό γιατί: ενισχύει στην προστασία της ελληνικής γλώσσας και της γραμματολογίας, ελληνικής και ξένης,  προωθεί την ποιοτική εκδοτική πολιτική μέσω του πλουραλισμού τίτλων,  συμβάλλει στην ανάδειξη νέων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων,επιτρέπει την απρόσκοπτη εφαρμογή και τον πλήρη σεβασμό του θεσμικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία.

2. Η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση είναι σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ευρώπη. Η ενιαία τιμή του βιβλίου ισχύει τώρα, στην μεγάλη πλειοψηφία των χωρών μελών της Ε.Ε.. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία. Το ίδιο ισχύει στις 21 από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ, μεταξύ αυτών και χώρες με ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά όπως είναι π.χ. Ιαπωνία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θέλει να υιοθετήσει τις αλλαγές που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ με το επιχείρημα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα επιταχύνουν την προσαρμογή της ελληνικής αγοράς με όσα ισχύουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της αγοράς του βιβλίου δεν γίνεται μεταρρύθμιση, αλλά αντιμεταρρύθμιση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από όσα ισχύουν στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η ελληνική αγορά του βιβλίου δεν είναι μια κλειστή αγορά, κανείς δεν έχει ηγετική θέση. Υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός, χωρίς μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Κανείς εκδότης ή βιβλιοπώλης δεν έχει μερίδιο στην αγορά που να φτάνει το 10%. Τα χιλιάδες μεμονωμένα, περιφερειακά, συνοικιακά βιβλιοπωλεία στις μεγάλες πόλεις ή στις επαρχιακές πόλεις στηρίζονται μέσα από το μηχανισμό αποτροπής «υψηλής συγκέντρωσης» που εξασφαλίζει το σύστημα της ενιαίας τιμής του βιβλίου. Έτσι υπάρχουν πολλές επιλογές, πλουραλισμός σημείων πώλησης, για τους αναγνώστες.
4. Το ελληνικό βιβλίο είναι φθηνό και η ενιαία τιμή δεν αύξησε τη λιανική τιμή του βιβλίου. Το ελληνικό βιβλίο δεν είναι πιο ακριβό από το βιβλίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αντίθετο, σε πολλές περιπτώσεις είναι φθηνότερο. Η μέση τιμή των βιβλίων για το 2012 (τελευταία χρονιά που υπάρχουν στοιχεία) μειώθηκε σε σχέση με το 2011 κατά 12,85%, στα 14,92€. Υποστηρίζεται ψευδώς, στην έκθεση και με γενικόλογες αναφορές από τους πολέμιους του ισχύοντος συστήματος, ότι η ενιαία τιμή αύξησε τις τιμές των βιβλίων από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της μέσης τιμής της λιανικής τιμής του βιβλίου από το 2001 έως το 2009 ήταν 24,82%, όταν ο ρυθμός αύξησης του βασικού μισθού ήταν 38,03%. Υπήρχε μια διαφορά 13,21%. Σε σχέση με το 2012 ο η διαφορά αυτή έφτασε στο 28,09%. Είναι λάθος να γίνεται σύγκριση τιμών τίτλων έργων μεταφρασμένων από άλλες γλώσσες (κυρίως τα αγγλικά) με τις τιμές των πρωτότυπων έργων που κυκλοφορούν στις χώρες που εκδίδονται. Και αυτό γιατί η μεταφορά στην ελληνική γλώσσα, πέρα από τη μετάφραση και την επιμέλεια, έχει επιπλέον κόστη. Συνήθως ένα τέτοιο βιβλίο προκύπτει στην ελληνική έκδοση κατά 20% μεγαλύτερο από το πρωτότυπο και κατά συνέπεια αναλογικά έχει μεγαλύτερα κόστη χαρτιού, εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας. Παράλληλα εκτυπώνεται σε ελάχιστα αντίτυπα, συγκριτικά με την πρωτότυπη έκδοση, που απευθύνεται σε ένα κοινό πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να μην έχει ουσιαστική βάση η σύγκριση τιμών. 

5. Ο νόμος της ενιαίας τιμής δεν καταργεί τον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός υπάρχει μεταξύ των εκδοτών, οι οποίοι φροντίζουν να ορίζουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες λιανικές τιμές. Οι βιβλιοπώλες, κινούμενοι με το ελάχιστο περιθώριο κέρδους που είναι αναγκαίο για να επιβιώσουν, «κρατούν» στα ράφια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα βιβλία που δεν πωλούνται άμεσα, που είναι κυρίως τα ποιοτικά βιβλία, καθιστώντας τα έτσι προσιτά στους αναγνώστες. Αυτή η μικρή προστασία παρέχει τη δυνατότητα στα βιβλιοπωλεία να μεταφέρουν τον ανταγωνισμό στην καλύτερη οργάνωσή τους, την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, την προώθηση περισσότερων τίτλων, και άρα και των ποιοτικών βιβλίων και των ποιοτικών συγγραφέων.

6. Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής θα μειωθούν στην πράξη τα σημεία πώλησης. Αν ανοίξει ο «πόλεμος» των εκπτώσεων και αθέμιτων προσφορών στον χώρο του βιβλίου θα πληγούν κυρίως τα εξειδικευμένα καταστήματα, τα μικρά και τα μεσαία βιβλιοπωλεία, αλλά και οι αλυσίδες βιβλιοπωλείων που πωλούν κυρίως βιβλία. Γιατί αυτά θα χάσουν σημαντικότατο μέρος των εσόδων τους και κατ’ επέκταση των κερδών τους. Οι αλυσίδες super market και πολυκαταστημάτων θα αναπτύξουν χώρους πώλησης βιβλίων, όπου θα πουλούν μόνο best sellers, τα οποία θα τα προσφέρουν ακόμα και στην τιμή κτήσης τους με στόχο να προσελκύσουν το κοινό, που θα αγοράσει όμως εκείνα τα προϊόντα για τα οποία είναι εξειδικευμένοι. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τα παραδοσιακά, μικρά και μεσαία, ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις γειτονιές ή στις επαρχιακές πόλεις τελικά είτε να συρρικνωθούν είτε να κλείσουν. Θα χαθεί ο πλουραλισμός στα σημεία πώλησης. Αυτό συνέβη σε χώρες που δεν έχουν κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την τιμή του βιβλίου, όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Μεγ. Βρετανία. Για παράδειγμα, η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Borders στις ΗΠΑ χρεοκόπησε, η αλυσίδα Waterstones στη Μεγ. Βρετανία βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, λόγω του άκρατου πολέμου τιμών με αλυσίδες super market και την Amazon.

7. Χωρίς την ενιαία τιμή η εκδοτική παραγωγή θα περιοριστεί κυρίως στα best sellers. Αν ισχύσει το πλαίσιο που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ η ζήτηση θα καθοριστεί από τις ανάγκες των νέων σημείων πώλησης που θα αναπτυχθούν μέσα από τον «πόλεμο» των προσφορών. Είναι προφανές ότι οι νέοι χώροι πώλησης βιβλίων, σε αλυσίδες super market και πολυκαταστήματα, θα στηριχθούν στις προσφορές αποκλειστικά και μόνο των best sellers, σε σχέση με δύσκολους εμπορικά ποιοτικούς τίτλους. Εφόσον μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, μοιραία θα μειωθούν τα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να προβληθούν πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, μη εμπορικά βιβλία, καθώς και βιβλία ειδικού τύπου (πχ. πολιτικά, ιστορικά, ψυχολογικά, κοκ). 

8. Η κατάργηση του νόμου της ενιαίας τιμής θα ακυρώσει και την εφαρμογή του νόμου για τα συγγραφικά δικαιώματα. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν θα επηρεάσει μόνο τις συνθήκες αγοράς του βιβλίου, θα πλήξει και το καθεστώς του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και θα υπάρξει εμπλοκή στην εφαρμογή του. Στις σημερινές συνθήκες οι εκδότες υποχρεούνται να αποδίδουν στους λογοτέχνες συγγραφείς, κατά ελάχιστον, ποσοστό 10% επί της λιανικής τιμής. Στις χώρες που δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για το βιβλίο και δεν ισχύει η ενιαία τιμή, έχουν απελευθερωθεί οι συμφωνίες μεταξύ εκδοτών και συγγραφέων. Δηλαδή δεν υπάρχει ελάχιστο ποσοστό, αλλά δίνεται η δυνατότητα να συμφωνούν εκδότες και συγγραφείς μεταξύ τους, έχοντας ως τιμή αναφοράς τη μέση χονδρική τιμή αντί της λιανικής. Με την κατάργηση του νόμου της ενιαίας τιμής του βιβλίου, συγγραφείς που απευθύνονται σε μια επιλεκτική ομάδα αναγνωστών θα δυσκολευτούν να βρουν εκδότη να αναλάβει τον οικονομικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα δυνητικά μικρό αναγνωστικό κοινό. Οι εκδότες, λόγω του έντονου ανταγωνισμού τιμών, θα προσανατολίζονται στην έκδοση αποκλειστικά ευπώλητων βιβλίων για το ευρύ κοινό. Το σύστημα της ενιαίας τιμής για το βιβλίο αποδείχθηκε στην πράξη ότι επιτρέπει στους εκδότες να εκδίδουν έργα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων ή βιβλία που απευθύνονται σε εξειδικευμένους αναγνώστες, σε λίγα αντίτυπα ― σε αντίθετη περίπτωση αυτές οι εκδόσεις δεν θα ήταν εμπορικά βιώσιμες.

9. Ο νόμος της ενιαίας τιμής του βιβλίου δεν εφαρμόζεται και δεν ισχύει στις τιμές των ξενόγλωσσων βιβλίων.  Η κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να μειώσει τις τιμές των ξενόγλωσσων διδακτικών βιβλίων. Πρώτον διότι τα βιβλία αυτά δεν εντάσσονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις που τα εκδίδουν είναι ξένες και άρα δεν υπάγονται στον νόμο αυτό, και δεύτερον διότι ο καθορισμός της τιμής τους προκύπτει από το ισχυρό προωθητικό marketing με το οποίο «επιβάλλουν», με το αζημίωτο, τους τίτλους τους στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζονται. Τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν αποκλειστικά ως διανομείς χωρίς καν σχεδόν κέρδος, αφού αγοράζουν με εκπτώσεις 10-20%.
10.Η αγορά του βιβλίου έχει ήδη πληγεί από την κρίση. Η όποια παρέμβαση της κυβέρνησης δεν γίνεται σε μια αγορά που βρίσκεται σε άνθηση. Είναι μύθος ότι εκδότες και βιβλιοπώλες έχουν υπερκέρδη λόγω της ενιαίας τιμής. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην αγορά: ισολογισμοί των μεγάλων βιβλιοπωλείων που παρουσιάζουν συνεχώς ζημιές και μεγάλο δανεισμό από τις τράπεζες, το κλείσιμο των καταστημάτων, ο μεγάλος αριθμός αθετήσεων πληρωμών κ.ο.κ.
Κινητοποίηση τώρα.
Η συμβολή του συστήματος της ενιαίας τιμής στον πολιτισμό, την παιδεία και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας είναι καθοριστική και σημαντική. Αντιθέτως οι επιπτώσεις στις τιμές, από την απορρύθμιση της αγοράς, μέσω της απελευθέρωσης των τιμών των βιβλίων, δε θα οδηγήσουν σε κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο κόσμος του βιβλίου, εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, μεταφραστές, αναγνώστες, τις επόμενες εβδομάδες οφείλουν να αντιδράσουν για να αποτρέψουν μια αντιμεταρρύθμιση που θα επηρεάσει τη μελλοντική πορεία των ελληνικών γραμμάτων.

Το http://vivlio-sos.blogspot.gr/ είναι το forum διαλόγου και ενεργοποίησης όσων πιστεύουν ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία το ελληνικό βιβλίο κινδυνεύει και πρέπει να στηριχθεί.
Όχι στην Αντιμεταρρύθμιση για το βιβλίο
Ενιαία Τιμή για το βιβλίο: Στήριγμα για τον πολιτισμό και την
                                             ελληνική γλώσσα
                                 Επιλογές για τους αναγνώστες  



Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Προς: Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά


Κοινοποίηση προς:
τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα
τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο
τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη
τον Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Σκορδά
τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ

Γίνεται τελευταία λόγος για κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων που
αφορούν το βιβλίο, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει κατάργηση της
ενιαίας τιμής. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή
της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για
το ποιοτικό βιβλίο και για όσους εκδότες, βιβλιοπώλες και πνευματικούς
δημιουργούς το υπηρετούν. Και εξηγούμε το γιατί: 2

Η ενιαία τιμή του βιβλίου, που ξεκίνησε από την πρωτοπόρο στο θέμα αυτό
Γαλλία, έχει διττό σκοπό: να εξορθολογίσει την αγορά και να προστατεύσει
και ενισχύσει τον πλουραλισμό στον χώρο του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, να
προστατεύσει το σοβαρό και δύσκολο άρα αντιεμπορικό βιβλίο, το οποίο είναι
το στοιχείο που προάγει την παιδεία, τον πολιτισμό και άρα το δημοκρατικό
πολίτευμα. Επιπλέον, ας γίνει σε όλους σαφές πως η ενιαία τιμή αφορά ένα
μέρος της εκδοτικής παραγωγής και όχι το μεγαλύτερο, διότι περιλαμβάνει
μόνο τα βιβλία εκείνα που τυπώθηκαν εντός της τελευταίας διετίας.
Όποιος πιστεύει ότι το βιβλίο, σ’ όλη του την παραγωγή και τον πλουραλισμό,
αποτελεί ελεύθερη έκφραση που ούτε πρέπει να υποτάσσεται σε ιδεολογίες,
ούτε πρέπει να δημιουργείται σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων της αγοράς,
έχει πολλούς λόγους να υποστηρίξει την ύπαρξη της ενιαίας τιμής.
Η ενιαία τιμή ισχύει σήμερα στις εξής χώρες:
 Γαλλία (από το 1981, ο οποίος επεκτάθηκε το 2011 και για τα ebooks)
 Γερμανία (νόμος του 1887 που αντικαταστάθηκε με νεότερο νόμο του
2002)
 Ισπανία (από το 1975)
 Ιταλία (από το 2005)
 Δανία (από το 2001)
 Ολλανδία (από το 2005)
 Πορτογαλία (από το 1996)
 Αυστρία (από το 2000)
 Βέλγιο
 Λουξεμβούργο
 Ιαπωνία (από το 2008)
 Μεξικό (από το 2008)
 Αργεντινή (από το 2001)
 Νότια Κορέα (από το 2002)
 Νορβηγία, Ουγγαρία και Σλοβενία (συμφωνία μεταξύ εκδοτών και
βιβλιοπωλών)
Ο νομοθέτης πιστεύει, και αυτό πιστεύουμε και εμείς, ότι, για να διατηρηθεί η
πολυμορφία πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι διαθέτες βιβλίων, από τους
μικρότερους ως τους μεγαλύτερους. Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες αλυσίδες, που
ενδιαφέρονται για την ταχεία ανάπτυξή τους και στηρίζονται σε κεφάλαια που
απαιτούν ταχεία απόδοση, επιδιώκουν αφενός μεν να διαθέτουν βιβλία ταχείας
κυκλοφορίας, τα γνωστά «bestsellers», και αφετέρου να προσελκύσουν όσο το
δυνατό μεγαλύτερο κοινό. Χωρίς την ενιαία τιμή, οι μεγάλες αλυσίδες, εφόσον 3

έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και να τις διαφημίζουν
αναλόγως, κατορθώνουν σε μεγάλο βαθμό να παίρνουν την πελατεία των
μικρών βιβλιοπωλείων, με τελικό αποτέλεσμα πολλά από αυτά να κλείνουν.
Συχνά μάλιστα κλείνουν τα μικρά βιβλιοπωλεία που διευθύνονται από
ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο, που οι ίδιοι έχουν πνευματικά
ενδιαφέροντα και ανάλογη παιδεία. Σ’ αυτήν όμως την περίπτωση, βιβλία με
μικρή κυκλοφορία, τα οποία ο εκδότης θα διέθετε σ’ ένα μεγάλο αριθμό
βιβλιοπωλείων, αυτομάτως γίνονται ζημιογόνα για την εκδοτική επιχείρηση με
αποτέλεσμα να μην εκδίδονται. Έσχατη συνέπεια μιας τέτοιας κατάστασης θα
είναι να καταντήσει ο εκδότης να εκδίδει βιβλία κατά παραγγελία των μεγάλων
αλυσίδων. Δεν θα αργήσουν ίσως να δημιουργηθούν και ομάδες εργασίας που
θα παράγουν βιβλία κατά ορισμένα πρότυπα.
Τα παραδείγματα από τις χώρες όπου δεν υφίσταται ενιαία τιμή είναι
αποκαλυπτικά: στην Αγγλία, μέσα σε μία τετραετία, τα ανεξάρτητα
βιβλιοπωλεία από 1.800 μειώθηκαν σε 1.280. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι
η αλυσίδα Βorders με 69 βιβλιοπωλεία στην Αγγλία, 686 στις ΗΠΑ και 19.500
εργαζόμενους χρεοκόπησε λόγω του ανηλεούς πολέμου τιμών (κυρίως
εναντίον της Amazon) προκειμένου να συγκρατήσει το μερίδιο της αγοράς που
έχανε από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Για τους ίδιους λόγους ο Waterstones, με
288 βιβλιοπωλεία και 4.500 εργαζόμενους, ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και
διεσώθη διότι αγοράστηκε από Ρώσο δισεκατομμυριούχο και η Barnes and
Noble, ιστορική φίρμα με 1.360 βιβλιοπωλεία στις ΗΠΑ, έχει συρρικνωθεί στα
675 και αναζητά χρηματοδότες.
Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι τάχα η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα κάνει
το βιβλίο φθηνότερο. Υπάρχει άλλος ισχυρισμός πως την εποχή της
οικονομικής απελευθέρωσης η ενιαία τιμή τάχα καταργεί τον ανταγωνισμό.
Και τα δύο επιχειρήματα είναι έωλα. Μελέτες που έγιναν από το ΕΚΕΒΙ μετά
τα πρώτα έτη εφαρμογής της ενιαίας τιμής αποδεικνύουν οι τιμές όχι μόνο δεν
ανέβηκαν, αλλά συγκρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.
Επιπλέον, ο ανταγωνισμός δεν καταργείται – υπάρχει μεταξύ των εκδοτών. Η
Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή αγορά, ο Έλληνας εκδότης δεν κάνει εύκολη
απόσβεση του κόστους του, λόγω του περιορισμένου αναγνωστικού κοινού.
Κάθε εκδότης προσπαθεί να εκδώσει το καλύτερο βιβλίο και στη χαμηλότερη
τιμή, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται και με έξοδα μετάφρασης. Αν κάποιος τον
αναγκάζει να ανεβάζει τις τιμές, αυτός είναι εκείνος που του ζητάει
μεγαλύτερες εκπτώσεις. Και αν αυτός που ζητάει μεγαλύτερες εκπτώσεις στη
συνέχεια κάνει εκπτώσεις στο κοινό, τότε πρόκειται για μια δημιουργία 4

φούσκας που κάποιος την προκαλεί και στη συνέχεια την τρυπάει για να
ξεφουσκώσει αποβλέποντας στο προσωπικό του συμφέρον.
Στο πνεύμα των παραπάνω στην Ελλάδα ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (2557 -
24/12/1997, ΦΕΚ 271, τεύχος 1, άρθρο 1 παρ. 3 & Υπουργική Απόφαση,
αριθμός ΥΠΠΟ / Γραμματ./α/ Φ33/7666, ΦΕΚ 215, τεύχος 2, 06/03/1998), ο
οποίος παρά τις ατέλειές του λειτούργησε μέχρι τώρα. Σήμερα, αντί να
προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τον νόμο αυτό, ακούμε πως
ενδέχεται να καταργηθεί.
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου θεωρεί πως οποιαδήποτε διατάραξη του
συστήματος της ενιαίας τιμής θα έχει ως αποτέλεσμα:
 να πληγεί το βιβλίο, και ιδιαίτερα το σοβαρό βιβλίο
 να πληγεί ο πολιτισμός στη χώρα μας
 να ματαιωθεί η προσπάθεια που κάνουν οι εκδότες να φέρουν το κοινό σε
επαφή με σπουδαία, πλην όμως αντιεμπορικά, έργα
 να κλείσουν επιχειρήσεις
 να μείνουν χωρίς δουλειά χιλιάδες εργαζομένων
 να μην εισπράττει το κράτος φόρους, ΦΠΑ και όλα τα παρεπόμενα
Η ενιαία τιμή προστατεύει όλα τα παραπάνω και, το σημαντικότερο,
προστατεύει τον πλουραλισμό και την ελεύθερη διάδοση ιδεών.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου καλεί
τον κόσμο του βιβλίου
την πανεπιστημιακή κοινότητα
τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης
τα πολιτικά κόμματα
κάθε ενεργό πολίτη αυτής της χώρας

να πάρουν θέση υπέρ της ενιαίας τιμής

Η ενιαία τιμή προάγει τον πολιτισμό, την παιδεία, τη δημοκρατία!

 6


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
 Η αγορά του βιβλίου είναι ίσως η ανταγωνιστικότερη αγορά που υπάρχει
στην Ελληνική επικράτεια. Καμία εκδοτική εταιρία βιβλίου δεν έχει
μερίδιο αγοράς που να φτάνει ούτε το 10% των συνολικών πωλήσεων της
αγοράς βιβλίου.
 Το ίδιο ισχύει για τα βιβλιοπωλεία. Οι αλυσίδες βιβλιοπωλείων, όλες μαζί,
αγγίζουν σε πωλήσεις το 20% της συνολικής αγοράς.
 Το ελληνικό δημόσιο δεν επιβαρύνεται με κανένα τρόπο από τις οριζόμενες
τιμές από τον εκδότη ούτε από τις ρυθμίσεις της ενιαίας τιμής. Ο νόμος της
ενιαίας τιμής δεν ισχύει για προμήθειες του δημοσίου και γενικότερα
οργανισμούς με πολιτιστικό ή ανθρωπιστικό περιεχόμενο, ενώ στην
περίπτωση των πανεπιστημιακών βιβλίων το δημόσιο έχει ορίσει ένα δικό
του τρόπο κοστολόγησης.

Τι σημαίνει κατάργηση του νόμου ενιαίας τιμής:
Κάποιος θα μπορεί να πουλά είτε ακριβότερα είτε φθηνότερα τα βιβλία.
a. Ακριβότερα: Σε όλα τα νησιά, τις κωμοπόλεις και τα μεγάλα χωριά,
όπου δεν υπάρχουν πολλά και μεγάλα βιβλιοπωλεία, θα ανεβούν οι τιμές
πώλησης των βιβλίων, όπως ακριβώς γίνεται με τα πρατήρια βενζίνης, με
δικαιολογία τα μεταφορικά κόστη. Άρα ένα 30% του πληθυσμού, που συνήθως
είναι φτωχότερο, θα αγοράζει ακριβότερα τα βιβλία.
b. Φθηνότερα: Το εμπορικό κίνητρο ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου ή μιας
αλυσίδας βιβλιοπωλείων θα είναι να διαφημίσει και να πουλήσει, σχεδόν στο
κόστος, τα βιβλία bestsellers. Για να το πετύχει αυτό θα «εκβιάσει» υψηλό
ποσοστό έκπτωσης από τον εκδότη, ο οποίος με τη σειρά του, για να μην
εξαφανιστεί το μικτό του κέρδος, θα υψώσει τη λιανική τιμή του προϊόντος.
Είναι σίγουρο πως τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία (συνήθως μικρές επιχειρήσεις)
αδυνατούν να αγοράσουν τις ίδιες ποσότητες με τα μεγάλα και να τύχουν
μεγάλης έκπτωσης. Έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα τα μικρά
και μεσαία βιβλιοπωλεία να πωλούν κυρίως τα μη εμπορικά βιβλία και να
φυτοζωούν. Ο κόσμος του βιβλίου κρέμεται από μια κλωστή τη στιγμή αυτή.
Οποιαδήποτε αρνητική επέμβαση θα δημιουργήσει κοινωνικό και πολιτιστικό
πρόβλημα.